โลกแห่งความจริงบนเส้นทางของผลประโยชน์และการหลอกลวง

ผมต้องการรู้ให้แน่ใจว่าความจริงคืออะไร โดยไม่ต้องมีอะไรสงสัยค้างคาใจ ไหนๆก็เสียเวลาไป 10 วันแล้ว เวลามีค่ามากเรียกกลับมาไม่ได้ ต้องหาอะไรมาชดเชยเวลาที่เสียไป สิ่งที่สามารถชดเชยได้คือการเรียนรู้ในสิ่งที่เกิดขึ้น ทบทวนว่ามีอะไรเกี่ยวข้องกับเรื่องนี้บ้าง 1.Social Media เป็นสิ่งแรกที่ต้องคำนึงถึง เนื่องจากเป็นประตูแรกที่เปิดให้ผมและผู้ที่อ้างตัวว่าเป็น Mrs. Margarita มีการติดต่อกัน 2.ทักษะในการค้นหาข้อมูลและการเข้าถึงแหล่งข้อมูลที่ถูกต้อง (ผู้ได้รับการติดต่อ) วิธีการป้องกันการถูกแอบอ้าง (ผู้ที่ถูกแอบอ้าง) 3.เพื่อสื่อสารถึงหน่วยงานที่รับผิดชอบเรื่องการป้องกันและปราบปรามมิจฉาชีพทาง โลกของไซเบอร์ (Cyber worlds) 4.ระบบการโอนเงินข้ามประเทศ กฎหมายและข้อบังคับในการโอนเงินของแต่ละประเทศ หน่วยงานที่รับผิดชอบ ทั้งด้านสนับสนุน และด้านป้องกัน และปราบปราม ใครได้ ใครเสีย จากการโอนเงินระหว่างประเทศ ธนาคารพาณิชย์ในประเทศไทยทำอะไรและเกี่ยวข้องอย่างไร ธนาคารแห่งประเทศไทยมีหน้าที่และความรับผิดชอบอย่างไรบ้าง สรรพกร มีส่วนเกี่ยวข้องอย่างไร สถานทูตของแต่ละประเทศ ทำอะไรได้บ้าง หน่วยงานเหล่านี้ ให้ความช่วยเหลือและสนับสนุนลูกค้าหรือสุจริตชนที่ทำมาหากินอย่างสุจริตได้ มากน้อยแค่ไหน กฎหมาย ข้อบังคับ และขบวนการดำเนินการต่างๆ ให้ความสะดวก และให้การสนับสนุน กับประชาชนผู้ทำมาหากินอย่างสุจริต มากน้อยแค่ไหน หรือกลายเป็นอุปสรรค ต่อคนที่ต้องการทำให้ถูกต้อง ยุติธรรม เกิดช่องว่างที่เป็นต้นเหตุของการเกิดอาชีพใหม่ในการ ให้บริการจัดทำต่างๆเพื่อให้ได้รับอนุญาต เป็นบ่อเกิดของการทุจริต หลอกลวง ถ้าไม่เกิดเรื่องนี้ ผมคงไม่ได้เข้าไปเรียนรู้และศึกษาเชิงลึกและเรียนรู้ขบวนการต่างๆ เพราะไม่ใช่นักธุรกิจ และไม่ใช่นักเล่นหุ้น และไม่ใช่ผู้ที่อยู่ในธุรกิจการเงิน อย่างไรก็ตาม จากการเข้าไปศึกษาและเรียนรู้ครั้งนี้ทำให้ได้รับความรู้หลายอย่างที่ไม่เคยทราบมาก่อน เมื่อผมเพิ่มความรู้เข้ามาก็ต้องเผยแพร่ความรู้ที่ได้มานี้ให้เพื่อนๆได้เรียนรู้ไปด้วยกัน สำหรับฉบับนี้ขอหยุดเรื่องนี้ไว้ก่อน

โลกแห่งความจริงบนเส้นทางของผลประโยชน์และการหลอกลวง

วันที่ 24 ตุลาคม 2558 ผมได้รับ Message จากผู้ใช้นามว่า Mrs.Margarita Louis-Dreygus ผ่านทาง LinkedIn ข้อความที่ส่งมาเป็นการแนะนำว่าเธอคือ Mrs.Margarita Louis-Dreyfus เป็น Chairman ของ Louis Dreyfus Group และเป็น เจ้าของ Olympique De Marseille Football Team เธอได้ทำการวิจัยหลายงาน และได้พบรายละเอียดของผม ทำให้เธอเชื่อที่จะทำให้ผมเป็นผู้จัดการโครงการด้านมนุษยธรรมของเธอ เธอหวังว่าผมจะยินยอมในความเชื่อของเธอว่าจะไม่ล้มเหลว ขอให้ผมติดต่อกลับไปหาเธอที่ e-mail address : [email protected] ผมสามารถเช็คข้อมูลของเธอได้ที่ http://en.wikipedia.org/wiki/Margarita_Louis-Dreyf...

ด้านล่างนี้เป็นข้อความที่ เธอส่งมาถึงผมโดยผ่านทางระบบของ LinkedIn

Good-Day, You are welcome to my connection. I am Mrs Margarita Louis-Dreyfus Chairman of Louis Dreyfus Group and the owner of Olympique De Marseille Football Team. I have made several researches and found your profile as my faith accept to make you my humanitarian project manager. Beloved, I hope you will allow me to trust you without failure. Kindly come back to me in reply on my project verified e-mail address if you will allow me to trust you as my proposed humanitarian project manager. E-mail: [email protected] You can check on my bio-data page to get a proper understanding of me. https://en.wikipedia.org/wiki/Margarita_Louis-Dreyfus Enjoy Your Day! Mrs Margarita Louis-Dreyfus Chairman, Louis Dreyfus Group

เมื่อผมได้รับข้อมูลจากเธอจึงเข้าไปค้นหาข้อมูลใน web page ที่เธอให้มา มีข้อมูลดังนี้

Margarita Louis-Dreyfus is a Russian-born Swiss billionaire businesswoman, Chairman of Louis Dreyfus and the owner of Olympique de Marseille football team.

She was born Margarita Bogdanova in Leningrad, Russian Soviet Federative Socialist Republic, and she studied law at Moscow State University, followed by an economics degree from the Leningrad Institute of Soviet Trade.[1]

In 1988, on a Zurich to London flight, she met Robert Louis-Dreyfus. They married in 1992, and Margarita, who had been working for a circuit-board equipment seller, became a full-time wife and mother.[1] She took over as Chairman of the Louis Dreyfus Group in 2009, following her husband's death from leukemia.[2]

In 2015, she had a net worth of $8.4 billion, is a Swiss citizen living in Zurich and has three children/sons (Éric born in 1992, and twins, Maurice et Kirill, born in 1998) according to Forbes.[2

ผมได้ส่ง e-mail ถึงเธอในวันเดียวกับที่ผมได้รับ และเธอตอบ e-mail ของผมในวันที่ 26 ตุลาคม 2558 ขอบคุณที่ผมให้ความสนใจและศรัทธาในงานที่ยิ่งใหญ่นี้ เธอกำลังเศร้าโศกอย่างมากเกี่ยวกับสุขภาพของเธอและปัญหาด้านกฎหมายกับญาติทางสามี ที่เธอติดต่อผมเพราะเธอไม่มีทางเลือกอื่นที่จะบอกว่าเธอรู้จากหมอที่รักษาเธอว่าเธอจะมีชีวิตอยู่ได้อีกไม่นาน เธอมีสัมผัสในการติดต่อผมในเรื่องเกี่ยวกับการจัดโครงการเพื่อมนุษยธรรมของเธอ จัดตั้งมูลนิธิร่วมกับผมเพื่อช่วยเหลือผู้ที่เข้าถึงผู้ด้อยโอกาส เด็กกำพร้า และพวกจรจัด ในประเทศไทย เธอได้สาบานกับพระเจ้า

เนื่องจากปัญหาด้านสุขภาพของเธอ จึงต้องการความร่วมมือจากผมเพื่อทำให้โครงการของเธอสำเร็จอย่างยิ่งใหญ่ด้วยมูลค่า $ 50 Million USD เธอใช้สื่อนี้ในการวิงวอนให้ผมทำทุกอย่างที่มีให้เป็นจริง เธออาจไม่มีชีวิตที่จะเห็นผลงานของโครงการนี้ แต่เธอมีความเชื่อมั่นว่าผมจะสามารถทำโครงการนี้ได้อย่างสมบูรณ์

เธอจะส่งสัญญาที่จัดทำโดยทนายและมีตราประทับให้ผมใน e-mail ฉบับต่อไป ขอให้ผมส่งเอกสารที่แสดงตัวตนของผมโดยการ scan และส่งไปให้เธอโดยทันที่ เพื่อจะได้นำไปดำเนินการในขั้นต่อไป พร้อมนี้เธอได้ส่งสำเนาหนังสือเดินทางของเธอมาให้เพื่อเป็นการยืนยันตัวตนของเธอ

ด้านล่างนี้เป็น e-mail ที่เธอส่งมาให้ผม

Dear M.L. Chanchot,

Thanks for your interest and faith to work for Almighty.

I am writing this letter to you with heavy sorrow in my heart here in the hospital battling with my health. Also note that My late husband family members has engaged me in legal battles over trusteeship of my wealth. I am contacting you because I don’t have any other option than to tell you as I know that i won't survive for long as advised by my medical professional and I was touched to contact you about my humanitarian project establishing a foundation with your help to reach out the less privilege, orphans and homeless people in your country as i vowed to God.

Due to my state of health i need your cooperation to accomplish my project for Almighty worth $50Million USD. I am using this medium to implore you to do all you have to make this a reality. I may not live to see the realization of this project but I have an implicit confidence that you would be able to complete this humanitarian project.

You can check on my bio-data page to get a proper understanding of me.

https://en.wikipedia.org/wiki/Margarita_Louis-Dreyfus

please note that i shall provide you with an agreement document prepared by my Legal Counsel to serve as a seal between you and me in my next mail. I would also expect you to send to me a scan copy of any valid means of your identity immediately after reading this letter to enable us proceed further. Attached to this letter is my passport copy for your view.

Get back to me in the nearest possible time if you will allow me to trust you as my humanitarian project manager.

Almighty Bless You.

Mrs Margarita Louis-Dreyfus

Chairman, Louis Dreyfus Group.

หลังจากผมส่ง e-mail ไปให้เธอพร้อมทั้งสำเนาหนังสือเดินทางของผม วันที่ 27 ตุลาคม ผมได้รับ e-mail ตอบจากเธอ มีใจความว่าเธอแน่ใจว่าเธอได้ตกลงกับหุ้นส่วนที่มีความเชื่อถือ เธอได้แนบเอกสารสัญญามาพร้อม e-mail นี้ ขอให้ผมลงนามและ scan แล้วส่งกลับไปให้เธอ เพื่อเธอจะได้ใส่ชื่อผมเป็นผู้รับเงินกองทุน

ด้านล่างเป็น ข้อความใน e-mail ของเธอ

Dear Beloved M.L. Chanchot,

I am very confident to know that i am dealing with a credible partner. Attached to this letter is an agreement document prepared by my attorney for my humanitarian project. You are required to read through the document while you append your signature to show you agree with its terms and conditions. In return you are also required to send the scanned signed copy to me.

Note: This will enable me to issue the project fund in your name.

Almighty Bless Your Entire Home!

Mrs Margarita Louis-Dreyfus

Chairman, Louis Dreyfus Group.

เอกสารสัญญาที่เธอส่งมา เป็นสัญญาหุุ้นส่วน ทีบันทึกและลงนามโดย Mrs. Margarita Louis Dreyfus ซึ่งเรียกว่า หุ้นส่วนคนที่ 1 ยินยอมรับ Mr. M.L.Chanchot Jombunud ซึ่งเรียกว่าหุ้นส่วนที่ 2 ในวันที่ 27 ตุลาคม 2015 เป็นผู้จัดการโครงการ "Humanitarian Project" มูลค่า Fifty Million United State Dollar ($ 50,000,000.00)

สาระของสัญญาประกอบด้วย 3 ส่วน

ส่วนที่ 1 เป็นเรื่องของ "Asset and Shares) Mrs. Margarita Louis Dreyfus ยินยอมที่จะให้ตัด 30% ของมูลค่าเงินกองทุนให้กับหุ้นส่วนที่ 2 เพื่อเป็นค่าตอบแทน ที่เหลืออีก 70% ใช้สำหรับโครงการเท่านั้น หุ้นส่วนทั้ง 2 ถือเป็น Active Partner และตกลงให้หุ้นส่วนที่ 2 เป็นผู้ใช้เงินกองทุน ในการจัดตั้ง มูลนิธิเพื่อการกุศล

ส่วนที่ 2 (Non Transferable) หุ้นส่วนทั้งคู่ ไม่มีสิทธิ์ในการโอนให้กับบุคคลที่ 3 นอกจากจะได้รับการยอมรับร่วมของหุ้นส่วนทั้งสอง

ส่วนที่ 3 (Legal Paperwork) ผู้รับประโยชน์ในสัญญานี้เป็นหุ้นส่วนที่ 2 จะต้องเป็นผู้จัดหาเอกสารที่จำเป็นเพื่อให้เข้าถึงการให้ได้มาในการรับและโอนกองทุนหลังจากความพร้อมของข้อมูลของหุ้นส่วนที่ 2 ด้านล่าง (ผมต้องกรอกข้อมูลส่วนตัวของผมลงไปในสัญญา และลงนามในช่องหุ้นส่วนที่ 2 สัญญาที่ส่งมานี้มีการลงนาม ของ Mrs. Margarita Louis Dreyfus และ ทนาย ผู้เป็นพยานรับรอง มาแล้ว หลังจากกรอกข้อความและลงนามแล้ว ผมได้ scan และส่งให้เธอทาง e-mail

วันที่ 30 ตุลาคม 2558 ได้รับ e-mail จาก Mrs.Margarita แจ้งเรื่องการปรึกษากับฝ่ายกฎหมาย และสรุปว่าเธอจะปล่อยกองทุนโครงการให้กับผมจากบัญชีเงินออมที่ธนาคาร Ziraat พร้อมนี้ขอให้ผมติดต่อธนาคารเพื่อขอรับกองทุนโครงการ กับเจ้าหน้าที่ของธนาคารตามรายละเอียดที่ให้มา

ด้านล่างเป็นข้อความใน e-mail

Dear Beloved M.L. Chanchot,

I have a Good-news to share with you today after the discussion with my legal officer about your authenticity and capability to manage my humanitarian project which has been confirmed authentic. To finalize the successful release of the project fund to you from my savings in Ziraat Bank, I advise you kindly contact the bank via their official details below to receive the project fund:

Mr. Hasan Oztas

Ziraat Bank

Bank Email: [email protected]

Management Of Treasury And International Banking

Department Of Assets-Liabilities

Management And Economical Researches

Bank Address: Konaklar Mah. Akcam Cd. No: 1 34330

Besiktas Istanbul, Turkey.

Enjoy Your Day!

Mrs Margarita Louis-Dreyfus

Chairman, Louis Dreyfus Group.

หลังส่ง e-mail ถึง e-mail address ที่ให้มา และเข้าใจว่าเป็น e-mail ของเจ้าหน้าที่ธนาคารในวันที่ 30 ตุลาคม ก็ได้รับ e-mail ตอบกลับจาก Mr.Hasan Oztas อย่างรวดเร็ว ขอให้ผมส่งข้อมูลไปให้เขาเพื่อจะได้ดำเนินการให้เป็นที่เรียบร้อยตามที่แจ้งมารายละเอียดตาม e-mail ด้านล่าง

We are delighted by your contact with our bank and we will do our best to serve you satisfactorily with your request. We have understanding of your request and for this reason have communicated with Mrs. Margarita Louis Dreyfus to confirm that she has authorized you to make this contact for the release of her funds to you. With respect to information received from her, we will proceed to assisting you through ensuring that the funds can be released to you. For us to proceed we require that you send to us the following information;

1. Valid Means of Identification (Government Issued)
2. Physical Address (Utility bill or any valid proof of residence)
3. Phone Contact No.
4. Certificate Of Deposit
5. Certificate of Administration
6. Funds Transfer Clearance Document, BRSA (Banking Regulation and Supervision Agency, Turkey) issued

We wait to get all of the requested details from you so we can make progress with acting on your request.

Should you have any need for information or assistance from us you should kindly make contact with us in that respect as we are very much available to serve you effectively and satisfactorily.

Mr. Hasan Oztas
Ziraat Bank
+905386972676
Management of Treasury and International Banking
Department of Assets-Liabilities Management and Economical Researches
Konaklar Mah. Akcam Cd. No: 1 34330 Besiktas Istanbul, Turkey
9.00AM - 5.00PM (Mondays-Fridays).

Mr.Hasan Oztas ได้ส่ง e-mail กลับมาอธิบายสิ่งที่ผมถามกลับไปทาง e-mail และได้รับการตอบกลับมาโดยมีรายละเอียดด้านล่าง

Sent: Saturday, October 31, 2015 5:22 PM
To: chanchot
Subject: WELCOME TO ZIRAAT BANK

We have the understanding that you require more information for the request by this bank and we will utilize this mail to properly inform you on what we require you to send.

You should send to us the details as have been explained below;

1. Valid Means of Identification (Government Issued)-Your Means of Identification.
2. Physical Address (Utility bill or any valid proof of residence)-Your address and any document to show and validate the address.
3. Phone Contact No.-Your Phone No.
4. Certificate Of Deposit- Certificate of Deposit issued to Mrs. Margarita by this bank which should be provided to you by her.
5. Certificate of Administration- Declaration from the Turkish Supreme Court to authorize the transfer of Mrs. Margarita's funds to you.
6. Funds Transfer Clearance Document, BRSA (Banking Regulation and Supervision Agency, Turkey) issued- Procured from the BRSA, Office Turkey. If you do not have this document, we will assist you in making provision of it therefore you should give us information if you already possess it or not.

Once all requirements have been met, we shall proceed with the funds release process and ensure you can effect funds transfer to any account of your choice.

We shall be waiting to receive information from you.

Mr. Hasan Oztas
Ziraat Bank
+905386972676
Management of Treasury and International Banking
Department of Assets-Liabilities Management and Economical Researches
Konaklar Mah. Akcam Cd. No: 1 34330 Besiktas Istanbul, Turkey
9.00AM - 5.00PM (Mondays-Fridays).

Dear Mr. Hasan Oztas,

Thank you very much for your quick reply, really appreciated that!

So according to my understanding

1. Valid Means of Identification (Government Issued)

>> So my citizen id card issued by Thai government ok right?

2. Physical Address (Utility bill or any valid proof of residence)

>> I am thinking of passing you my electricity bill or resident registration document. They are all in Thai anyway, is it ok for you?

3. Phone Contact No.

>> Got it.


4. Certificate Of Deposit- Certificate of Deposit issued to Mrs. Margarita by this bank which should be provided to you by her.

>> Now I do not have this doc, so I have to request Mrs. Margarita for this. Is that correct?

5. Certificate of Administration- Declaration from the Turkish Supreme Court to authorize the transfer of Mrs. Margarita's funds to you.

>>> This one will be given to me by bank or Mrs. Margarita?


6. Funds Transfer Clearance Document, BRSA (Banking Regulation and Supervision Agency, Turkey) issued- Procured from the BRSA, Office Turkey.

>>> I do not have this. Please advice for next step.

Looking forward to hearing from you soon.

Thank you!

M.L.Chanchot Jombunud

From: Ziraat Bankasi [mailto:[email protected]]

The first three information requested are your personal information which you seem to have gotten clearly. We need a document to confirm your address and whichever you think will be suitable for us is what you should send. The Certificate of Deposit and Certificate of Administration you should get from Mrs. Margarita. And as for the BRSA which you do not possess according to you we shall make efforts to get the document for you as the document is highly required for us to process your transfer request and so therefore we will have to make efforts to get it on your behalf through our representative who will be made to visit the office and make request for this document to cover the funds and ensure it can be transferred to you with proper authorization from the BRSA as this is highly mandatory with respect to the Turkish Banking Policy on the transference of such investment funds.

In making efforts to get this document on your behalf, we shall initiate contact with the BRSA by through our representative to apply for the clearance and get the needed document for your transfer request to be processed. In doing so, we require that you send to us a refundable fee of 12,070.00 Turkish Lira equivalent to the sum of 3,560 Euro as this will be required by the BRSA for them to act on your request of getting the clearance. As soon as this fee is received, we shall make progress to getting the document which will be presented to you once ready in at most a period of 24 hours from receipt of funds.

We anticipate to hear from you so we can proceed with acting on your request.

Mr. Hasan Oztas
Ziraat Bank
+905386972676
Management of Treasury and International Banking
Department of Assets-Liabilities Management and Economical Researches
Konaklar Mah. Akcam Cd. No: 1 34330 Besiktas Istanbul, Turkey
9.00AM - 5.00PM (Mondays-Fridays).

หลังจากอ่าน e-mail ด้านบนแล้ว เริ่มไม่ไว้ใจและคิดว่าเป็นการแอบอ้างตัวตนมากกว่า ผู้ที่ติดต่อมาไม่ใช่ตัวจริงของผู้ที่ถูกแอบอ้าง เรื่องทั้งหมดเป็นเรื่องหลอกลวง เพื่อหลอกให้ผมส่งเงินไปให้ จึงส่ง e-mail กลับไปหา Mrs. Margarita และสำเนาให้ Mr.Hasan รับทราบ ว่าผมไม่ต้องการจะโอนเงินไปให้ และถ้า Mrs. Margarita ไม่ตอบกลับมา ก็ถือว่าเป็นการปิดเรื่อง โดยไม่ต้องสงสัยอีกต่อไป ผมได้ไปแจ้งความกับทางสถานีตำรวจถึงเรื่องราวต่างๆพร้อมหลักฐานการติดต่อทาง e-mail ทุกฉบับ เพื่อทำบันทึกไว้เป็นหลักฐาน โดยเกรงว่าสำเนาหนังสือเดินทางของผม และ การลงนามในสัญญาหุ้นส่วนที่ผมส่งไปให้เขา อาจมีการนำไปใช้ในการแอบอ้างเพื่อหลอกลวงคนอื่นต่อไป และผมจะต้องเขียนเรื่องราวทั้งหมดลงในสื่อต่างๆเพื่อเป็นการเผยแพร่สิ่งที่เกิดกับผม เพื่อเป็นบทเรียนให้กับท่านอื่นที่อาจจะเจอเรื่องราวเช่นเดียวกับผม

ครั้งแรกเข้าใจว่าเรื่องจะจบลงเพียงเท่านี้ ปรากฏว่า Mr.Hasan OZtas ได้โทรมาหาผมและพยายามหว่านล้อมให้ผมดำเนินการตามที่เขาแนะนำว่าเป็นสิ่งที่ดีที่สุด ผมแจ้งเขาไปว่าผมยังไม่สามารถพิสูจน์ได้ว่าเรื่องทั้งหมดเป็นเรื่องจริง กลัวว่าจะมาหลอกลวงผม จึงขอให้ทาง Mr.Hasan ติดต่อ Mrs.Magarita .ให้ออกเงินในการดำเนินการไปก่อน หลังจากนั้นค่อยหักเงินจำนวนนั้นจากเงินที่จะโอนให้ผม Mr.Hasan แจ้งว่าเขาไม่สามารถทำเช่นนั้นได้ ต้องติดต่อ Mrs.Margarita เอง ผมจึงแจ้งไปว่าผมไม่เคยพบและรู้จัก Mrs.Margarita และ Mr.Hansan มาก่อนจะรู้ได้อย่างไรว่าคุณเป็นตัวจริงตามที่คุณแจ้งมา Mr.Hasan แจ้งว่าเขาสามารถส่ง ID Card ให้ดูได้ หลังจากนั้นก็ได้รับ e-mailจาก Mr.Hansa โดยมีข้อความดังนี้

ATTENTION: CHANCHOT JOMBUNUD

With respect to our communication with you on the phone we wish to reassure you that provided the needed requirement is met, this bank will ensure to carry out its duty by providing you with a satisfactory service. We have informed you that the funds of Mrs. Margarita which is in this bank is an investment funds which right now is still in the bank's treasury and for this amount to be transferred to you, you have to make provision of the requirements mentioned in our initial mail and most importantly the BRSA document which will authenticate the transfer of funds to you. Once all these are met, we shall effect a one time transaction by transferring the entire amount of Fifty Million United States Dollar into an account in our bank which you will be provided access to and from there, you will be effecting transfer of funds in bits to any account of your choice. We are very much aware of the situation in International funds transfer and we believe that the process we are informing you of now is most suitable and more convenient for both you and this bank hence we will be glad that you will proceed with our advice for us to assist you in actualizing your request.

We regret the error in our previous mail to you and we shall ensure not to make such error in the future. The work ID of Mr. Hasan Oztas is attached to this mail as promised you over the phone. Your cooperation with this bank will be most delightful as we are readily available to serve you satisfactorily.

We anticipate to hear from you so we can proceed with acting on your request.

Mr. Hasan Oztas
Ziraat Bank
+905386972676
Management of Treasury and International Banking
Department of Assets-Liabilities Management and Economical Researches
Konaklar Mah. Akcam Cd. No: 1 34330 Besiktas Istanbul, Turkey
9.00AM - 5.00PM (Mondays-Fridays).

หลังจากอ่านข้อความที่ส่งมาทำให้เกิดความคิดที่จะต้องรู้ให้แน่ว่าความจริงอยู่ที่ไหน

1.Mrs.Margarita เป็นตัวจริง หรือผู้แอบอ้าง ถ้าเป็นผู้แอบอ้าง Mr.Hasan Oztas ก็เป็นผู้แอบอ้างเช่นกัน เรื่องควรจะจบแค่นี้ หรือไม่ จะมีอะไรตามมาไหม เนื่องจาก ผมได้ส่งรูป scanned หนังสือเดินทางไปให้ พร้อมกับลายเซ็นในสัญญาหุ้นส่วนที่จัดทำโดยผู้ที่ใช้นามว่า Mrs. Margarita

2.กรณีที่ Mrs.Margarita เป็นตัวจริง ก็ต้องมาดูเจตนาว่า เธอต้องการตามที่เธอแจ้งไว้หรือไม่ ถ้าเป็นดังนั้นจริงเธอน่าจะไม่ขัดข้องในเรื่องขั้นตอนการโอนเงินอย่างถูกต้อง แต่ถ้าเธอต้องการใช้ผมเพื่อทำให้เธอสามารถโอนเงินออกมาได้ ไม่ว่าจะด้วยเหตุผลอะไร ที่ไม่ใช่เหตุผลผลที่เธอแจ้งผม

ผมต้องการรู้ให้แน่ใจว่าความจริงคืออะไร โดยไม่ต้องมีอะไรสงสัยค้างคาใจ ไหนๆก็เสียเวลาไป 10 วันแล้ว เวลามีค่ามากเรียกกลับมาไม่ได้ ต้องหาอะไรมาชดเชยเวลาที่เสียไป สิ่งที่สามารถชดเชยได้คือการเรียนรู้ในสิ่งที่เกิดขึ้น ทบทวนว่ามีอะไรเกี่ยวข้องกับเรื่องนี้บ้าง

1.Social Media เป็นสิ่งแรกที่ต้องคำนึงถึง เนื่องจากเป็นประตูแรกที่เปิดให้ผมและผู้ที่อ้างตัวว่าเป็น Mrs. Margarita มีการติดต่อกัน

2.ทักษะในการค้นหาข้อมูลและการเข้าถึงแหล่งข้อมูลที่ถูกต้อง (ผู้ได้รับการติดต่อ) วิธีการป้องกันการถูกแอบอ้าง (ผู้ที่ถูกแอบอ้าง)

3.เพื่อสื่อสารถึงหน่วยงานที่รับผิดชอบเรื่องการป้องกันและปราบปรามมิจฉาชีพทาง โลกของไซเบอร์ (Cyber worlds)

4.ระบบการโอนเงินข้ามประเทศ กฎหมายและข้อบังคับในการโอนเงินของแต่ละประเทศ หน่วยงานที่รับผิดชอบ ทั้งด้านสนับสนุน และด้านป้องกัน และปราบปราม ใครได้ ใครเสีย จากการโอนเงินระหว่างประเทศ ธนาคารพาณิชย์ในประเทศไทยทำอะไรและเกี่ยวข้องอย่างไร ธนาคารแห่งประเทศไทยมีหน้าที่และความรับผิดชอบอย่างไรบ้าง สรรพกร มีส่วนเกี่ยวข้องอย่างไร สถานทูตของแต่ละประเทศ ทำอะไรได้บ้าง หน่วยงานเหล่านี้ ให้ความช่วยเหลือและสนับสนุนลูกค้าหรือสุจริตชนที่ทำมาหากินอย่างสุจริตได้ มากน้อยแค่ไหน กฎหมาย ข้อบังคับ และขบวนการดำเนินการต่างๆ ให้ความสะดวก และให้การสนับสนุน กับประชาชนผู้ทำมาหากินอย่างสุจริต มากน้อยแค่ไหน หรือกลายเป็นอุปสรรค ต่อคนที่ต้องการทำให้ถูกต้อง ยุติธรรม เกิดช่องว่างที่เป็นต้นเหตุของการเกิดอาชีพใหม่ในการ ให้บริการจัดทำต่างๆเพื่อให้ได้รับอนุญาต เป็นบ่อเกิดของการทุจริต หลอกลวง

ถ้าไม่เกิดเรื่องนี้ ผมคงไม่ได้เข้าไปเรียนรู้และศึกษาเชิงลึกและเรียนรู้ขบวนการต่างๆ เพราะไม่ใช่นักธุรกิจ และไม่ใช่นักเล่นหุ้น และไม่ใช่ผู้ที่อยู่ในธุรกิจการเงิน อย่างไรก็ตาม จากการเข้าไปศึกษาและเรียนรู้ครั้งนี้ทำให้ได้รับความรู้หลายอย่างที่ไม่เคยทราบมาก่อน เมื่อผมเพิ่มความรู้เข้ามาก็ต้องเผยแพร่ความรู้ที่ได้มานี้ให้เพื่อนๆได้เรียนรู้ไปด้วยกัน สำหรับฉบับนี้ขอหยุดเรื่องนี้ไว้ก่อน ขอมาเข้าเรื่องที่ยังค้างอยู่

ผมตัดสินใจทิ้งไพ่ใบสุดท้าย โดยการเขียน e-mail ไปให้ผู้ที่อ้างตนเป็น Mrs.Margarita ดังนี้

Dear Mrs.Magarita Louis-Dreyfus,

Please be understood that I agreed with your Partnership Agreement because of you. I understand you and want to help you success as you vowed to God. I did not expect 30% of the project fund as compensation to me. I prefer to apply International funds transfer more than advice from Mr.Hasan Oztas. I am not gambler, why should I take risk to loss 12,070.00 Turkish Lira ? If you still trust me as your proposed humanitarian project manager, please proceed International funds transfer to my bank account in Bangkok. I can take full responsibility in Thailand but not include oversea.

Thanks and Best Regards,

M.L.Chanchot Jombunud

โปรดติดตามตอนต่อไป ผมจะเขียนถึงสิ่งที่ผมคิดเมื่อได้ข้อมูลในแต่ละครั้ง เหตุและผลที่ตัดสินใจดำเนินการในแต่ละขั้น สิ่งที่ได้เรียนรู้ในแต่ละข้อมูลจากการค้นหา จากการฟังความคิดเห็นจากหลายๆคนที่ผมปรึกษา และจากสัมผัสของตัวเอง และเหตุผลในการตัดสินใจ ข้อมูลจากหน่วยงานที่ไปสอบถามและได้อะไรกลับมาบ้าง

ม.ล.ชาญโชติ ชมพูนุท

31 พ.ย.2558

บันทึกนี้เขียนที่ GotoKnow โดย  ใน บทความของ ม.ล.ชาญโชติ ชมพูนุทความเห็น (3)

น่ากลัวนะคะ เป็นกระบวนการข้ามชาติที่หลอกลวงคนทั้งโลก

เขียนเมื่อ 

ด้วยความยินดีครับ ดร.จันทวรรณ ผมเคยเจอแบบนี้มาหลายครั้ง แต่ไม่แนบเนียมเช่นนี้ ผมมีเวลาเมื่อไหร่จะเขียนมุมมองและความคิดเห็นในแต่ละครั้งที่มีการโต้ตอบกัน สมัยนี้ต้องเรียนรู้ให้มากครับ ข้อมูลมีมากมายแต่อะไรคือข้อมูลจริง อะไรคือข้อมูลเท็จ สิ่งนี้เป็นสิ่งที่น่ากลัวมาก ถ้าเราตามให้ทัน ก็จะตกเป็นเหยื่อเขาได้อย่างง่ายๆ

เขียนเมื่อ 

โคลงดั้นวิวิธมาลี


....กรรมใดใครก่อไว้...............รับไป

ดีชั่วจักชักนำ.......................ประสบสิ้น

ผู้บาปหยาบย่ามใจ.................กูเก่ง

แท้มิอาจดิ้นพ้น....................ลับสูญ


....ทำดี ดีตอบแล้.................แน่นอน

หาใช่ทรัพย์เพิ่มพูน................เกียรติก้อง

กายจิตสุขสงบ-พร.................เลิศประเสริฐ

ชีพดับดีป้องใกล้...................นิพพาน