สวัสดีค่ะ คุณถาวร
ในอำเภอแถบชนบทเล็ก ๆ ห่างไกลอย่างสระใคร หนองคาย ยังมีอัตราฆ่าตัวตายสำเร็จเพิ่มขึ้นเลยค่ะ.....รากเหง้าสังคมซับซ้อนขึ้นเยอะจากสมัยเราเป็นเด็ก สิ่งที่โผล่ให้เห็นเป็นแค่ยอดภูเขาน้ำแข็ง....จิ๊ดเดียวเอง
เคยมีคุณยายเป็นเบาหวานมาหาด้วยมีฟันโยก ฟันค้ำกันเคี้ยวอาหารลำบาก เจ็บ อยากเอาฟันออก...ระหว่างรอให้ชา คุยมาคุยไป ไผพามา.....หลานอยู่อีกบ้านหนึ่งพามา ยายอยู่บ้านกับผู้ใด๋...อยู่ผู้เดียว เฮ็ดกับข้าวกินเอง อยู่บ้านเฮ็ดหยังแน......อยู่ไปจังซั่นละหมอ จั๊กสิตายมื้อใด๋ ?
โอ๊ย !!!! อยู่มาได้จนป่านนี้...ยายเฮ็ดอิหยังมาได้ตั้งว่าหลวงว่าหลาย อย่าฟ้าวอยากเมือบ้านเก่าหลาย ลูกเพิ่นกะไปเฮ็ดงานไกล...ทำมาหากิน ยายมีหมู่ข้างบ้านบ่ มีหมู่ไปวัดบ่ ยามหมอนัดมาโรงบาลมีกลุ่มหมู่อยู่แมนบ่....มีอยู่ เว้ากับหมู่กับฝูงเพิ่นบ่ล่ะ แวะมาเว้ากับหมอห้องนี้กะได้ หรือสิอยากเว้ากับหมอห้องให้คำปรึกษากะได้...สิบอกเพิ่นให้
ที่งานให้คำปรึกษามีการอบรม อสม. ให้มีความรู้และทักษะ สร้างเครือข่าย อสม.คัดกรองกลุ่มเสี่ยงด้านสุขภาพจิตถึงหมู่บ้านเลยนะคะ ในงานของคลินิกให้คำปรึกษาเองก็บูรณาการคัดกรองกลุ่มเสี่ยงในกลุ่มผู้สูงอายุ กลุ่มเบาหวาน TB AIDS ฯ แล้วดูแลกลุ่มเสี่ยงเป็นพิเศษถึงบ้านร่วมกับ อสม. สิ่งที่ทีมสหวิชาชีพเราพอทำได้ ก็คือ....ใช้ใจรับรู้สภาวะคนไข้เราให้ไวพอ มีเวลาพอที่จะไม่ปล่อยผ่านไปเฉย ๆ โดยไม่สนใจ
คุณยายยังอยู่สบายดีนะคะ...มาพบกลุ่มเบาหวาน มาทำฟันพูดคุยกันจนคุ้นเคย กินอาหารได้ดีขึ้น....ไปวัดบ้าง
ขอบคุณสาระดีดีที่เอื้อเฟื้อ.....คุณถาวรแบ่งปันประสบการณ์ดีดีอีกเยอะ ๆ นะคะ
ขอบคุณค่ะ
ธิรัมภา